Историята на Suchard, започва да се пише още през далечната 1825 година, когато
Филип Сушард отваря своя малък магазин за шоколадови изделия в Нюшател, Швейцария.

Сушард открива магията на шоколада още на 12-годишна възраст, когато пътува до Нюшател на 2 часа път от неготово село, за да купи шоколад като лекарство за болната си майка. По това време за 500 грама се заплащало колкото 3-дневна надница. В този момент малкият Сушард прозира своят шанс: да произвежда шоколад, да го продава на тази цена и скоро да стане богат човек.

Той поема по пътя за осъществяването на мечтата му като на 18 години става чирак при брат си в Берн, който по това време вече е известен майстор на шоколад. След като се учи и работи усърдно цели 8 години става бизнес парнцьор във фирмата, но решава да замине за Америка. През 1825 се връща обратно в Швейцария и отваря малка фабрика само с двама служители в Сериерес, Нюшател като започнал с домашно направен шоколад. Тази година се възприема като рождена дата на марката Suchard.

Много бързо Сушард се превръща във водещ производител на шоколадови изделия в Швейцария. Това донякъде се дължи на щастливо стечение на обстоятелствата, тъй като шоколадът е много скъпо удоволствие и малко хора могат да си го позволят в онези времена. Но фабриката с благодатното си разположение в Нюшател, който е швейцарски кантон и същевременно част от Прусия, получава поръчки от кралския двор в Берлин за шоколад. По този начин Сушард си осигурява постоянна работа и бизнесът му просперира. Сушард печели златни медали за своите шоколадови изкушения на панаирите през 1851 в Париж и през 1855 в Лондон.

През 1880 година, Сушард става първият швейцарски производител, който открива фабрика извън страната в град Льорах, Германия. До 1880 Сушард произвежда почти половината от шоколада в Швейцария и дава работа на 50% от служителите в шоколадовата индустрия в страната.

През 1888 зетът на Сушард, Карл Рус, повежда бизнеса към нови пазари отваряйки фабрика в Блюденц, Австрия и в Белгия през 1929 година. По време на първата световна война шоколадовата индустрия изпада в много тежка криза, но Сушард успява да задържи позициите си в брашна като навлиза и в бизнеса с бонбони.

Неподражаем Suchard вкус

Cookie Settings